Skip to content

Afgelopen voorjaar is Michiel begonnen met zijn afstuderen bij Eurailscout. Hét perfecte moment met een avondklok, thuiswerken en op zijn eerste dag de ‘Eerste officiële sneeuwstorm in Nederland in ruim tien jaar’ – heerlijk als je naar de loods wilt. Dit is het verhaal van Michiel van de Beek over het schrijven van zijn thesis bij Eurailscout.

Michiel’s uitdaging in deze tijd was de collega’s en het bedrijf leren kennen. Dit werd verzwaard doordat een thesis vaak parallel loopt aan de werkzaamheden. Hierdoor hielden vaak vergaderingen uit: hét moment om je collega’s (online) te leren kennen. Om dit te omzeilen zijn er veel ontmoetingsgesprekken ingepland in het begin van zijn thesis. Een kort koffiegesprek vond hij erg prettig. Daarna kwam de volgende uitdaging: men niet uit het zicht verliezen in het ogenschijnlijke oneindige contactenboek van MS Teams. Wat Michiel erg beviel was om zijn eigen contactenboek bij te houden: wie doet wat, waar kan je ze voor om hulp vragen etc. etc. Dit heeft hem erg geholpen om heel bewust een netwerk op te bouwen, met de weinigen kansen die hij had om mensen te leren kennen op de werkvloer.

Een voor de hand liggende uitdaging: de inhoudelijke thesis. Voor zijn studie werktuigbouwkunde is Michiel bezig geweest met de ophanging van het spoorstaafdwarsprofielsysteem (KLD/Orian 9) op de UFM120 een revisie te geven. Dit betekend veel stevigheid bieden maar ook flexibiliteit creëren, in afgerond geen ruimte en het moet ook nog gebruiksvriendelijk worden. Een flinke uitdaging! Na verschillende concepten is er één ontwerp gekozen. Deze heeft hij  volledig uitgewerkt, op krachten gesimuleerd en alle documentatie voor homologatie en productie opgesteld. Ook heeft Michiel de installatie simulaties uitgevoerd, om te visualiseren of de box nog wel het meetframe in kan komen.

Wat Michiel erg tof vond aan het afstuderen bij Eurailscout was dat er amper werktuigbouwkundigen aan boord zijn. Normaliter besteed Eurailscout projecten als deze uit. Dat is enerzijds een extra uitdaging; op de vraag ‘hoe doen jullie dat normaal’ is geen antwoord, maar het opent ook deuren; ‘dat mag jij zelf invullen’. Dat gaf veel ruimte voor creativiteit en sparsessies.

Na zijn thesis succesvol te hebben verdedigd is Michiel afgestudeerd met een 8,9! Na een goede zomervakantie is hij gestart bij Eurailscout als Engineer en ondersteunt hij nu verschillende projecten op werktuigbouwkundig vlak, waaronder het uitvoeren van zijn eigen thesis! Komende winter wordt de KLD opgehangen met een spiksplinter nieuwe ophanging!

Back To Top