Skip to content

De meeste meettreinen van Eurailscout zijn een unicaat, ofwel, er is er maar één van. Geen wonder dat er sterk wordt ingezet op betrouwbaarheid van de treinen door het onderhoud op een hoog niveau te zetten. “Het halfjaarlijks onderhoud duurt standaard zo’n 15 tot 20 dagen; het jaarlijks onderhoud 20 tot 25 dagen. Daarbuiten hebben we elke maand nog een korte onderhoudsbeurt waarbij we de trein de loods binnenhalen en inspecteren. Dit alles is prima binnen de productieplanning in te passen”, zegt Gert Jansen, teamleider Fleet.

“Anders wordt het bij grote revisie- en onderhoudsbeurten. Deze hebben veel impact op de productieplanning. Je moet de trein voor langere tijd vrijhouden van productie. Momenteel moet de ultrasoontrein UST-02 (voor ultrasoonmeting, Eddy Current-metingen (wervelstromen) en video-inspectie) een revisie ondergaan vanwege Europese regelgeving. Eigenlijk is éénmaal in de zes jaar verplicht, maar als je kunt aantonen dat de trein nog voldoet aan de eisen, kun je de termijn maximaal twee keer met een jaar verlengen.”

Splitsing

“Aanvankelijk was het de bedoeling om de ultrasoontrein volgend jaar zomer 90 dagen uit de roulatie te halen. Echter, onze klant vond deze periode te lang en zou met zijn meettermijnen in de knoei komen. Bepaalde stukken van het spoor worden door de UST-02 tweemaal per jaar gemeten, andere gedeeltes drie of zelfs vier keer (waar 160 km/uur gereden wordt). In overleg met de onderhoudspartij uit Duitsland die de revisie voor een groot deel uitvoert, hebben we de onderhoudsperiode uit elkaar getrokken. De periode in de zomer van 2021 is verkort tot 60 dagen, maar daarbij hebben we komende winter in december en januari een extra periode van 46 dagen ingepland. Zaken die niet datumrelevant zijn, trekken we een half jaar naar voren. Wat wél datumgerelateerd is, doen we volgend jaar zomer. Zie het als een soort APK die je zo dicht mogelijk tegen het eind inplant. Uiterlijk 19 juli 2021 moet de trein binnen staan voor de revisie.Al met al duurt de opsplitsing wel wat langer dan 90 dagen en zijn de kosten hoger, maar deze ingreep was noodzakelijk om de continuïteit van de metingen te waarborgen.”

Back To Top